Bierverleden te Brugge

Digestieve wandeling langs biergetuigen.

Auteur(s): 

Prof. Arnoldus Goedbier (Jan Albert De Bruyne)

Jaar van uitgave: 
1993
Prijs: € 8,00
Artikelnummer: HAM0001

Hoe ontstond deze brochure "Bierverleden te Brugge", een initiatief van het Brugs Brouwerij~ en Mouterijmuseum en zijn stuwende kracht Paul Vanneste?
Deze degustieve wandeling langs
41 biergetuigen toont meer de ernstige dan de luimige zijde van de auteur. Het is brouwerijgeschiedenis van het zuiverste water, wetenschappelijk verantwoord en met oog voor veel kleine momenten en wetenswaardigheden. Het smaakt naar een dubbele trippel.

Jan Albert De Bruyne werd, zoals ondergetekende, geboren in 1946, een tot nu toe onovertroffen bierjaar. Beiden waren we dan ook voorbestemd om iets te hebben met het bier hoewel de loopbaan van uw nederige dienaar beperkt bleef
tot herbergierschap van "De Zwarte Kat". Zelfs de kattekweek heeft geen onmiddellijke vruchten afgeworpen vermits Aristide omschreven wordt als "het"  kat.

Jan Albert was veel gedrevener en ging zowaar een dubbelleven aan. Na zijn doctoraat in de bierologie maakte hij ogenblikkelijk carrière als Prof. Arnoldus Goedbier. Bij zijn vorsingswerk maakt hij gebruik van zowel wetenschappelijke als filosofische methodes. Hij onderzoekt socio-culturelé bierachtergronden, graaft in de biergeschiedenis en doorgrondt elke bierhistorie. Deze tak werd door hem biermythologie gedoopt. In het Belgische Jaar van het Bier  (1986) richtte hij het N.B.I. op. Dit Nationaal Biermythologisch Instituut werd zeer populair door de dagelijkse Radio 2 uitzendingen (BRT2) onder de titel: DE BIEROFOON . Zelfs de niet bierdrinkers hebben de meer dan 120 uitzendingen niet gemist.

De bierdruk bleef stijgen. Vanaf 1990 bracht hij weer leven fn brouwerijradio door een wekelijkse uitzending over biercultuur. Gedurende twee jaar (1990-1992) tapte hij elke donderdagavond tussen 8 en 10 uit het historisch, sociaal en cultureel biervat in het programma "HET GELAG". Hij maakte ook zeer gewardeerde dia-reportages samen met Oerbrouwer Kris Herteleer over de oude brouwerijen in de Westhoek en de Brugse brouwerijen.

Zo ontstond deze brochure.

Brugge, 30 juni 1994
lic. W.P. Dezutter
conservator Stedelijk Museum voor Volkskunde