de heer Frank Becuwe

Laureaat van Het Gulden Hamerken 2004

Frank Becuwe
logo museum van de dorst
uitreiking 2004
Bier, een vloeibare oorlogsgeschiedenis

Uit de laudatio van de heer Roger Lieven, deken van de Gilde van St.-Arnoldus:

Toen ik hem vorige week polste over zijn hobby's zei hij resoluut : mijn hobby's zijn mijn werk ! Daarmee was alles gezegd.

Hier wens ik dit toch met enkele cijfers te staven

Hij is lid van een zeventiental socio-culturele verenigingen , wat inhoudt dat zijn doodsbericht een halve krant zou beslaan !

35 historische bijdragen heeft hij gepubliceerd en 2 liggen drukklaar met o.a. Hekserij in de Westhoek - Heksenwaan en -vervolging in de Westhoek met Bette Blaere als exempel - een reeks over de gevolgen van de verschillende oorlogen op de Westhoek - ook veel archeologische bijdragen uit zijn regio - het IJzerfront - over abdijen zoals Ter Duinen, Sint Niklaasabdij uit Veurne om er maar enkelen te noemen.

In deze reeks ook speciale bijdragen over de streekbrouwerijen o.a. De Snoek, de familie Houvenaeghel, de brouwers uit Izenberge, deze uit Fortem, de Brouwerij De Beerst uit Veurne en St Joris uit Reningelst.

19 bijdragen over monumentenzorg zijn al verschenen en drie liggen ook al bij de drukker ­

Hiervan een zeer gewaardeerd werk over de Snoek "van dorstlavend verleden naar een museale toekomst" - ook over windmolens -over patrimoniumzorg ­landschapszorg en -behoud - uitgaven vooral met betrekking tot archeologische zorg en monumentenzorg - allemaal zaken waar hij een op een vakkundige manier de deuren opengooit voor meer zorg voor het patrimonium.

6 bijdragen schreef hij over cultuurtoerisme

Allen een waardevolle bijdrage over het cultuurtoerisme in de Westhoek in het algemeen en Alveringem in het bijzonder met en knipoog naar St Arnoldus (patroon van de brouwers) die ook op bijzondere wijze zijn, stempeldrukte op deze regio

2 werken verschenen van hem over volkskunde

Alweer een smaakmakende bijdrage over het volksleven gekoppeld aan het bier en het gebruik van het gerstenat.

Is het u niet opgevallen geachte vergadering, dat Frank zoveel gewerkt heeft aan alles wat met brouwerijen en bier te maken heeft, wel de uitleg is heel eenvoudig, hij stamt namelijk ook uit een brouwersfamilie, waarop hij dan ook terecht zeer fier is.

Nu is hij kabinetsadviseur aan het kabinet van Minister Paul Van Grembergen met als opdracht het voorbereiden en invullen van monumenten- en landschapsbeleid

Daarnaast is hij mede zaakvoerder van een bureau voor projectontwikkeling in de erfgoedzorg MINO.

U ziet  dat ik wel zeer beknopt ben geweest. Het moest wel in telegramstijl zijn.

Uw keuze om nu aan Frank Becuwe deze eervolle onderscheiding te geven was zeker een juiste keuze, die u op de juiste tijd hebt toegekend, had u nog enkele jaren moeten wachten dan ging deze laudatio zeker meer als een half uur duren.

Ook aan Frank een hartelijk proficiat , ik weet dat u uw mensen hebt weten te motiveren op een ongekende manier - iedereen heeft U ten volle geholpen, maar met U als voorbeeld konden ze niets anders !

Laudatio door: 

de heer Roger Lievens, deken van de Gilde van St.Arnoldus

Uitgereikt door: 

de heer Paul Breyne, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen

Uitgereikt op: 
woensdag 31 maart 2004 - 16:00